Memex, el google primitu



 Vannebar Bush (1890-1974), va ser un visionari que després d'uns temps molt convulsos per les guerres i d'enfocar els esforços tant per la defensa d'un país com per l'àtac, va voler donar un nou caire que fins aleshores no s'havia donat, i enfocar la tecnologia cap a l'esser humà. La seva gran idea va ser crear una gran màquina a l'abast de tothom de forma que l'accés a la informació fos més fàcil que la que fins aleshores s'havia fet servir en les biblioteques clàssiques., podríem dir que un Google primitiu, on l'usuari introdueix una paraula i a partir d'associacions et va donant opcions per arribar a trobar el que es vol, una guia que ajuda a trobar el que busques, encara que inicialment ni la persona que interactua amb la màquia sap exactament que ha de buscar.

El Memex va ser el nom que es va donar aquest projecte, Memex es caracteritzava com he comentat abans per la seva forma de buscar la informació, ja que no era una forma convencional, el que es pretenia era fer-ho a través d'associacions, segons Bush el cervell de les persones obtén la informació a través d'associacions, pot ser que Bush volgués crear una màquina més humana, més apropada a l'ésser humà, després de totes les atrocitats i horrors que s'havien viscut durant el període de guerres.


El que volia simular la memòria humana, una màquina capaç d'emmagatzemar i consultar informació, una màquina de coneixement. Així es va crear per primera vegada el concepte de l'hipertext, podríem dir que un Google primitiu, on l'usuari introdueix una paraula i a partir d'associacions et va donant opcions per arribar a trobar el que es vol, una guia que ajuda a trobar el que busques, encara que inicialment ni la persona que interactua amb la màquia sap exactament que ha de buscar.
 

Comentarios

  1. Hola Irene,
    Em resulta molt interessant el teu article.

    En una època on si be podien existir computadores aquestes no estaven connectades en xarxa i no havien aparegut els ordinadors personals, gent amb visió de futur, inventors, es van avançar la seva època.
    Vanner Busch va pensar en un futur on tota la informació pogués estar a l’abast de tothom i va proposar el Memex que es considera un dels precursors del World Wide Web.

    Salutacions,

    ResponderEliminar
  2. Molt curiós aquest enginy. Es cert que quan vas a una biblioteca els llibres estan ordenats per temaris i després per ordre alfabètic de l'autor. Com que les humanitats són interdisciplinàries en essència, sovint he de buscar llibres en diferents zones de la biblioteca. No entenc del tot com funciona el Memex, però són interessants aqiestes formes alternatives d'emmagatzemar i d'arribar a la informació.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

El llenguatge com a eina d’estratificació social.

Oralitat & Escriptura